fbpx

Ψωμί της Ρίγας

Ψωμί της Ρίγας

Μια ιδιαίτερη συνταγή για την Αρτοθήκη σας, που προέρχεται από την πρωτεύουσα της Λετονίας την Ρίγα η οποία είναι η μεγαλύτερη πόλη των κρατών της Βαλτικής.
Υπάρχουν πολλές παραδοσιακές συνταγές με βάση το Αλεύρι Σίκαλης και με μυρωδικά. Εμείς σας προτείνουμε μια εναλλακτική συνταγή με την προσθήκη του προζυμιού Zavarka μαύρη Βύνη σε συνδυασμό με την Σίκαλη δίνει μια τρομερή ξινή γλυκιά γεύση που είναι το κύριο χαρακτηριστικό του παραδοσιακού ψωμιού της Ρίγα.
Υλικά:
Αλεύρι άσπρο δυνατό Τ.70%: 1.800γρ. – 60.0%
Αλεύρι ολικής Τ.90%: 600γρ. – 20.0%
Αλεύρι σίκαλης: 600γρ. – 20.0%
Νερό: 1.500γρ. – 50.0%
Αλάτι: 30γρ. – 1.0%
Ζάχαρη: 60γρ. – 2.0%
Μαγιά νωπή Μπλε Χελιδόνι: 105γρ. – 3.5%
Zavarka βύνη: 1.200γρ. – 40.0%
ΣΥΝΟΛΟ: 5.895γρ. – 236.5%

Διαδικασία:
Τύπος Μίξερ: Σπιράλ
Θερμοκρασία Βάσης: 56 °C
Χρόνος Ζυμώματος: Αργό 3′ – Γρήγορο 10′
Θερμοκρασία Ζύμης: 23-25°C
Ξεκούραση: 20′
Κόψιμο Ζύμης: 450γρ.- στρογγύλεμα
Ξεκούραση: 10′
Στόφα: 45′ 33°C 75%Hgr
Ψήσιμο: 40′ 220>210°C