Για να προετοιμαστεί ένα έτοιμο προς χρήση προζύμι με βάση μία μάνα, αρκεί μόνο να διαλυθεί το αφυδατωμένο συμπύκνωμα μικροοργανισμών σε νερό θερμοκρασίας 30/35°C και να προστεθεί το αλεύρι και το αλάτι. Όταν το μίγμα γίνει ομοιογενές, αφήνεται να ωριμάσει για 18 έως 24 ώρες στους 30°C. Το έτοιμο προς χρήση προζύμι που έχει δημιουργηθεί σ’ένα στάδιο μπορεί να προστεθεί στη συνταγή ενός ψωμιού ή ενός τσουρεκιού στην ίδια αναλογία, που φτιάχνει μόνος του ο αρτοποιός.
Το προζύμι που έχει σαν βάση μία μάνα, έχει τα ίδια πλεονεκτήματα μ’ένα προζύμι που έχει φτιάξει μόνος του ο αρτοποιός, βελτιώνει τη γεύση, την υφή της ψίχας και παρατείνει τη φρεσκάδα των τελικών προϊόντων.
Αποδεικνύοντας τη μακρόχρονη τεχνογνωσία και εμπειρία της στον τομέα των μικροοργανισμών η Lesaffre ανέπτυξε και προτείνει στους επαγγελματίες της αρτοποιίας τις μάνες προζυμιού, ένα συνδυασμό βακτηρίων και ζυμών προζυμιού που δίνουν τη δυνατότητα στον αρτοποιό να ετοιμάσει ένα ζωντανό και έτοιμο προς χρήση προζύμι εντός μόνο 24 ωρών. Με διαφορετικό επίπεδο οξύτητας και αρωμάτων η σειρά Livendo – Μάνες προζυμιού προσφέρεται σε 3 τύπους: LV1 για αρωματικό προζύμι ήπιας οξύτητας, LV2 για προζύμι μέσης οξύτητας και LV4 για προζύμι έντονης οξύτητας.