Μαγιά: Μύθοι που Καταρρίπτονται

Μαγιά: Μύθοι που Καταρρίπτονται

Μύθοι που Καταρρίπτονται

«Η μαγιά επιτίθεται στη φυσιολογική λειτουργία του εντέρου»

Ακούμε συχνά να λέγεται ότι η μαγιά επεμβαίνει στη φυσιολογική λειτουργία του εντέρου αλλάζοντας τη μικροχλωρίδα του. Με άλλα λόγια, ο ισχυρισμός αυτός αφορά στην καταστροφή των λειτουργικών ή αλλιώς «καλών» βακτηρίων τα οποία διατηρούν την ισορροπία της κοιλότητας.

Ας δούμε παθήσεις που αφορούν συγκεκριμένες πληθυσμιακές ομάδες: νόσος του Crohn, ελκώδης κολίτιδα, νόσος ευερέθιστου εντέρου. Μιλώντας με αποδείξεις που έρχονται από το χώρο της έρευνας, η μαγιά μπορεί να λειτουργήσει σαν σύμμαχος στην υγεία και την ανακούφιση των ατόμων που πάσχουν.

Από έρευνες In vitro γνωρίζουμε ότι η μαγιά ενισχύει τους ωφέλιμους πληθυσμούς γαλακτικών βακτηρίων που αποικούν στο έντερο. Η μαγιά και τα βακτήρια λοιπόν, δρουν συνεργιστικά και αντιμετωπίζουν παθογόνα μικρόβια που απειλούν την ομαλή λειτουργία του εντερικού συστήματος.

Η μαγιά προς όφελος της υγείας
Γιατί η μαγιά είναι σύμμαχος στην αντιμετώπιση των παθογόνων μικροβίων;

Η μαγιά αρτοποιίας, όπως προαναφέραμε, ανήκει στους ζυμομύκητες. Οι έρευνες που γίνονται γύρω από το μηχανισμό λειτουργίας της και την επίδραση της στον ανθρώπινο οργανισμό, μας παρέχουν θετικά αποτελέσματα και μηνύματα.
Η μαγιά αντιμετωπίζει τις τοξίνες των μυκήτων αφού καταφέρνει να τις αποικοδομήσει. Ο ζυμομύκητας Saccharomyces cerevisiae, δηλαδή η κλασική μαγιά που χρησιμοποιούμε στην αρτοποιία, έχει απο- δειχτεί ότι περιορίζει σε πολύ σημαντικά επίπεδα την αναπαραγωγή και ανάπτυξη παθογόνων μυκήτων μειώνοντας έτσι τη συγκέντρωση της Ωχρατοξίνης Α. Επίσης η μαγιά όταν βρεθεί σε περιβάλλον που βάλλεται από μυκοτοξίνες, καταφέρνει να μειώσει και τη συγκέντρωση της Αφλατοξίνης.

Ενίσχυση της θρέψης του ανθρώπινου οργανισμού

Η κατανάλωση ψωμιού και αρτοσκευασμάτων που περιέχουν μαγιά, ενδείκνυται για όλες τις ηλικίες. Η μαγιά περιέχει πρωτεΐνες καλής ποιότητας, αμινοξέα, ίνες, και είναι πλούσια πηγή μετάλλων και ιχνοστοιχείων. Όλα τα παραπάνω συμβάλλουν άρρηκτα στη σωστή λειτουργία του οργανισμού.
Από τα θρεπτικά στοιχεία ξεχωρίζουν τα παρακάτω:
• Φώσφορος. Συμβάλλει στη διατήρηση της υγείας των δοντιών.
• Κάλιο. Συμβάλλει στη διατήρηση της υγείας του νευρικού συστήματος και της φυσιολογικής αρτηριακής πίεσης.
• Ψευδάργυρος. Συμβάλλει στη βελτίωση της δομής του δέρματος, των μαλλιών και της όρασης.
• Πρωτεΐνες. Ενισχύουν το μυϊκό σύστημα και τη δομή των ιστών.
• Βιταμίνες του συμπλέγματος Β. Β1, για την εύρυθμη λειτουργία του νευρικού συστήματος και της καρδιάς. Β2, για τη βελτίωση της δομής του δέρματος ενώ αναπτερώνει τους μύες ύστερα από κόπωση Β5, για την καλύτερη λειτουργία του εγκεφάλου Β6, για την ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος και την ορμονική ισορροπία

Μαγιά και ευαισθησίες στη γλουτένη

Δε θα πρέπει να συγχέουμε τη μαγιά με τη γλουτένη. H πρωτεΐνη που λέγεται γλουτένη υπάρχει εκ φύσεως στους δημητριακούς καρπούς, όπως το σιτάρι, το κριθάρι, τη σίκαλη, την όλυρα, κλπ. Επομένως η προέλευση της γλουτένης είναι φυτική και όχι μικροβιολογική. Από την άλλη, όταν παράγουμε τη μαγιά το θρεπτικό υπόστρωμα που χρησιμοποιούμε για την ανάπτυξη της δεν περιέχει γλουτένη. Όλα τα παραπάνω συγκλίνουν στο ότι η μαγιά δεν εγκυμονεί τον κίνδυνο να μεταφέρει γλουτένη στους καταναλωτές που έχουν δυσανεξία ή κάποια άλλη μορφή ευαισθησίας σε αυτή.

Tags: