fbpx

Ψωμί και Κόσμος

Ψωμί και Κόσμος

 

Ψωμί και Κόσμος

Παγκόσμια ημέρα του ψωμιού.

 

Μια ημέρα για να τιμήσει το ψωμί, που για εμάς τους Έλληνες είναι ταυτόσημο με την διατροφή και στον αρτοποιό που το παράγει καθημερινά, ζεστό και μοσχοβολιστό στο φούρνο της γειτονιάς. Ήδη από τον Ηρόδοτο αναφέρεται ότι στην αρχαία Ελλάδα και την Αίγυπτο οι άνθρωποι παρασκεύαζαν ψωμί στα σπίτια με μια μοναδική τεχνική ζυμωμένο με μεράκι, κάτι που συνεχίζεται έως τις ημέρες μας από τους αρτοποιούς της γειτονιάς. Τελευταία ανακάλυψη, στη Μαύρη έρημο της Ιορδανίας, τοποθετεί το αρχαιότερο ψωμί στο 14.000 π.Χ. δηλαδή 3.500 χρόνια πριν από την γέννηση της Γεωργίας προορισμένο μάλλον για θρησκευτικές τελετές. Τα θρεπτικά συστατικά του, γνωστά σε όλους, το καθιστούν δια- χρονικό, και απαραίτητο στην καθημερινή διατροφή.

Γι’ αυτό και ο ποιητής το θεωρεί θεμέλιο του νου και του κόσμου:

«Σκύβω και προσκυνώ τις τέσσερις γωνιές του απάνω κόσμου, τα τετραθέμελα του νου: ψωμί, κρασί, φωτιά, γυναίκα…….»

(Ν.Καζαντζάκης,

Οδύσσεια, Ι, 664-665)