Ψωμί και Κόσμος

Ψωμί και Κόσμος

 

Ψωμί και Κόσμος

Παγκόσμια ημέρα του ψωμιού.

 

Μια ημέρα για να τιμήσει το ψωμί, που για εμάς τους Έλληνες είναι ταυτόσημο με την διατροφή και στον αρτοποιό που το παράγει καθημερινά, ζεστό και μοσχοβολιστό στο φούρνο της γειτονιάς. Ήδη από τον Ηρόδοτο αναφέρεται ότι στην αρχαία Ελλάδα και την Αίγυπτο οι άνθρωποι παρασκεύαζαν ψωμί στα σπίτια με μια μοναδική τεχνική ζυμωμένο με μεράκι, κάτι που συνεχίζεται έως τις ημέρες μας από τους αρτοποιούς της γειτονιάς. Τελευταία ανακάλυψη, στη Μαύρη έρημο της Ιορδανίας, τοποθετεί το αρχαιότερο ψωμί στο 14.000 π.Χ. δηλαδή 3.500 χρόνια πριν από την γέννηση της Γεωργίας προορισμένο μάλλον για θρησκευτικές τελετές. Τα θρεπτικά συστατικά του, γνωστά σε όλους, το καθιστούν δια- χρονικό, και απαραίτητο στην καθημερινή διατροφή.

Γι’ αυτό και ο ποιητής το θεωρεί θεμέλιο του νου και του κόσμου:

«Σκύβω και προσκυνώ τις τέσσερις γωνιές του απάνω κόσμου, τα τετραθέμελα του νου: ψωμί, κρασί, φωτιά, γυναίκα…….»

(Ν.Καζαντζάκης,

Οδύσσεια, Ι, 664-665)



Lesaffre Hellas
Πολιτική Cookies Αναλυτικά

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να σας παρέχουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία χρήστη. Οι πληροφορίες cookie αποθηκεύονται στο πρόγραμμα περιήγησής σας και εκτελούν λειτουργίες όπως η αναγνώρισή σας όταν επιστρέφετε στον ιστότοπό μας και βοηθώντας την ομάδα μας να καταλάβει ποιες ενότητες του ιστότοπου θεωρείτε πιο ενδιαφέρουσες και χρήσιμες.

Μπορείτε να προσαρμόσετε όλες τις ρυθμίσεις cookie σας μεταβαίνοντας στις καρτέλες στην αριστερή πλευρά.