Λίγα Λόγια για τα Ζωντανά Προζύμια
Ζωντανά προζύμια
«Με τα ζωντανά προζύμια ο αρτοποιός ικανοποιεί τις 5 αισθήσεις των καταναλωτών. Δημιουργεί νέα προϊόντα που έχουν την ταυτότητα του»
Η LESAFFRE είναι η μόνη εταιρία στον τομέα των α’ υλών αρτοποιίας που διαθέτει σειρά ζωντανών προζυμιών από διαφορετικά δημητριακά όπως είναι η σίκαλη, το σκληρό στάρι, ο φαγόπυρος, η λευκή σίκαλη κ.ά. …
Και με τη μοναδική πρωτοτυπία το ένα από αυτά να ταιριάζει απόλυτα στις απαιτήσεις των γλυκών ζυμαριών.
Η επιστροφή του προζυμένιου ψωμιού στο τραπέζι μας κατάφερε να προσθέσει στο μεσημεριανό μας φαγητό την αλάνθαστη γεύση και τα ισχυρά αρώματα. Με την τεχνογνωσία που έχουμε αναπτύξει, δίνουμε στους αρτοποιούς τη δυνατότητα να παράγουν το δικό του ξεχωριστό προζυμένιο ψωμί αλλά και προζυμένια αρτοσκευάσματα, και όλα αυτά σε απόλυτα ελεγχόμενες διαδικασίες.
Ακούγοντας στις απαιτήσεις των αρτοποιών για καινοτομία, η LESAFFRE ΕΛΛΑΣ ανταποκρίνεται άμεσα αξιοποιώντας τις δυνατότητες των κέντρων R&D του Ομίλου, προσφέροντας ολοένα νέα προϊόντα.
Υπάρχει μια σαφής τάση στην αγορά για κατανάλωση αρτοσκευασμάτων με «παραδοσιακά αρώματα και γεύσεις»
Λίγα λόγια για τα ζωντανά προζύμια…
Τι σημαίνει ζωντανό προζύμι;
Τα ζωντανά ή αλλιώς ενεργά μας προζύμια προέρχονται από άλευρα που έχουν υποστεί ζύμωση από επιλεγμένους μικροοργανισμούς. Η LESAFFRE διαθέτει μια τεράστια γκάμα ζυμωτικών μικροοργανισμών από την οποία επιλέγει τα στελέχη που θέλει να χρησιμοποιήσει ανάλογα με τα χαρακτηριστικά του προζυμιού που θέλει να παράγει. Οι διαφορετικοί μικροοργανισμοί θα δώσουν διαφορετική ένταση ως προς την οξύτητα, τα αρώματα και τη διόγκωση της ζύμης. Από τη μεταβολική δραστηριότητα των μικροοργανισμών παράγονται δύο τύποι οργανικών οξέων: γαλακτικό οξύ και οξικό οξύ, τα οποία είναι υπεύθυνα για την οξύτητα του προζυμιού. Η αναλογία στην οποία υπάρχουν σε καθένα ζωντανό προζύμι, ωστόσο, είναι αυτή που δημιουργεί την ποικιλία στο βαθμό της οξύτητας. Εν συντομία, όταν επικρατεί το γαλακτικό οξύ τότε η οξύτητα είναι πιο ήπια και η γεύση έχει βουτυρένιες νότες. Όταν επικρατεί το οξικό οξύ τότε η οξύτητα είναι πιο έντονη, με τη χαρακτηριστική απόδοση στη μυρωδιά και τη γεύση.
Τα διαφορετικά ζωντανά προζύμια προέρχονται από τη ζύμωση διαφορετικών αλεύρων, με αποτέλεσμα να έχουμε ποικιλία στα οργανοληπτικά χαρακτηριστικά των τελικών προϊόντων. Το ίδιο το αλεύρι ως πρώτη ύλη για την παραγωγή προζυμιού έχει ένα αριθμό ιδιοτήτων με βάση τις οποίες θα επιλεγούν οι ζυμωτικοί μικροοργανισμοί και οι οποίες τελικά θα συμβάλλουν στην ποιότητα των προζυμιών. Τα διάφορα άλευρα φέρουν αυθόρμητα δικούς τους μικροοργανισμούς και ανάλογα με τα δημητριακά απ’ όπου προέρχονται παρουσιάζουν ένα μεγάλο εύρος σε φυτικές ίνες, υδατάνθρακες, ένζυμα, μέταλλα κλπ. Επομένως, για να παραχθεί ένα προζύμι με σταθερή ποιότητα και σταθερό οργανοληπτικό προφίλ, εξετάζουμε το αλεύρι ως πρώτη ύλη ώστε να επιλέξουμε τους καταλληλότερους μικροοργανισμούς που θα προσθέσουμε για τη ζύμωση του.
Με την πρώτη κιόλας εφαρμογή, ο αρτοποιός αντιλαμβάνεται το ιδιαίτερο οργανοληπτικό προφίλ καθενός ζωντανού προζυμιού, με αρώματα, γεύσεις, υφή και χρώματα.
Για πάνω από έναν αιώνα, η LESAFFRE γράφει τη δική της ιστορία αφού μελετάει, ανακαλύπτει και θέτει σε εφαρμογή το φαινόμενο της ζύμωσης. Για το λόγο αυτό είναι σε θέση να ανταποκρίνεται στις ανάγκες της αγοράς αλλά και να βλέπει και τις τάσεις του «αύριο».
Τα ζωντανά προζύμια είναι σε υγρή μορφή έτοιμα για χρήση.
Κάνουν τη ζύμη να φουσκώνει και ταυτόχρονα δίνει στα αρτοσκευάσματα ταυτότητα αρωμάτων και γεύσεων.
Η γκάμα των ζωντανών προζυμιών καλύπτει όλους τους τύπους αρτοσκευασμάτων: για απευθείας αρτοποίηση, για αργή και ελεγχόμενη ωρίμανση, για κατεψυγμένα προϊόντα, για μεγαλύτερη διάρκεια ζωής στο ράφι.
Ο αρτοποιός μπορεί να «παίξει» με τις δοσολογίες και να τυποποιήσει τη δικιά του σειρά προϊόντων που θα τον διαφοροποιήσει και θα τον κάνει να ξεχωρίσει.