Ιστορικά, το προζύμι υπήρξε ο πρώτος ζυμωτικός παράγοντας αρτοποίησης που χρησιμοποιήθηκε για την παρασκευή του ψωμιού.
Προερχόμενο από ένα μίγμα αλεύρου και νερού στο οποίο εξασκείται η μεταβολική δραστηριότητα ενός ετερογενούς πληθυσμού γαλακτικών βακτηρίων και ζυμών, είτε με «αυθόρμητη» ζύμωση (τότε το προζύμι ονομάζεται «φυσικό»), είτε με ζύμωση που προκαλείται από την καλλιέργεια ενός ζυμεγέρτη, με ή χωρίς ανάπιασμα.
Ζυμωτικοί παράγοντες φυσικής προέλευσης, τα προζύμια συμβάλλουν δραστικά στον εμπλουτισμό του οργανοληπτικού «προφίλ» του ψωμιού, αναπτύσσοντας μοναδικές γεύσεις και υφές. Αλλά πέραν της αρωματικής πτυχής, προσδίδουν επίσης πολλαπλά οφέλη: ψίχα πιο ελαστική, πιο ανοικτή, με καλύτερη κατακράτηση νερού που καθυστερεί το φαινόμενο του μπαγιατέματος.
Η Lesaffre καινοτομεί και παρακολουθεί την ανάπτυξη της προσφοράς της στην αγορά σε πλήρη αντίθεση των προζυμιών με τη μάρκα Livendo και μια διευρυμένη γκάμα που προσφέρεται μέσω 3 οικογενειών προϊόντων: ανενεργά προζύμια, ζωντανά προζύμια και μάνες προζυμιών.
Χάρη στον έλεγχό της στους μικροοργανισμούς, στις διαδικασίες ζύμωσης και αποξήρανσης, η Lesaffre ανέπτυξε μία γκάμα ανενεργών προζυμιών για τους επαγγελματίες της αρτοποιίας.
Ενσωματωμένα στα υλικά της ζυμωσιάς χωρίς τροποποίηση της αρχικής συνταγής, τα ανενεργά προζύμια προσδίδουν στα τελικά προϊόντα έναν ειδικό αρωματικό τύπο. Προερχόμενα από άλευρα δημητριακών που έχουν υποστεί ζύμωση (σιτάρι, σίκαλη, όλυρα, σκληρό σιτάρι….) από επιλεγμένα στελέχη (γαλακτικά βακτήρια και ζυμομύκητες), τα ανενεργά προζύμια είναι αρωματικά παρασκευάσματα με μεγάλη ευκολία στη χρήση τους.
Με την υποστήριξη του εργαστηρίου οργανοληπτικής ανάλυσης, πρωτοπόρου στην αποκρυπτογράφηση του ψωμιού (περισσότερες από 250 οργανοληπτικές δοκιμές ετησίως) η Lesaffre έστησε την οργανοληπτική χαρτογραφία της γκάμας των ανενεργών προζυμιών της που επιτρέπει την ταυτόχρονη επιλογή τόσο σε αρωματική ένταση, όσο και σε υφή, χρώμα ψίχας και διατήρηση.
Αποξηραμένο ανενεργό προζύμι από σίκαλη. Προσφέρει αυθεντική, μοναδική γεύση και άρωμα στα ψωμιά με σίκαλη και στα ανοιχτόχρωμα αρτοσκευάσματα.
Αποξηραμένο ανενεργό προζύμι από σίκαλη. Προσφέρει αυθεντική, μοναδική φρουτώδη γεύση και άρωμα στα ψωμιά με σίκαλη και στα σκουρόχρωμα αρτοσκευάσματα.
Αποξηραμένο ανενεργό προζύμι από σιτάρι για εξαιρετική γεύση και άρωμα στα ανοιχτόχρωμα σταρένια αρτοσκευάσματα.
Αποξηραμένο ανενεργό προζύμι από σιτάρι για εξαιρετική γεύση και άρωμα στα σκουρόχρωμα σταρένια αρτοσκευάσματα.
Αποξηραμένο ανενεργό προζύμι από σιτάρι. Προσφέρει παχιά κόρα, πυκνή ψίχα και μια ελαφριά όξινη γεύση καθώς και διατηρησιμότητα.
Μοναδικό αποξηραμένο ανενεργό προζύμι από βυνοποιημένο κριθάρι. Προσφέρει έντονα αρώματα καφέ και μπαχαρικών. Δίνει τη γεύση φρυγανισμένης βύνης και είναι ιδανικό για χωριάτικα ψωμιά και αρτοσκευάσματα.
Αποξηραμένο ανενεργό προζύμι από σκληρό σιτάρι. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε μεγάλη ποικιλία αρτοσκευασμάτων δίνοντας ανοιχτόχρωμα αποτελέσματα και ελαφριά όξινη γεύση.
Αποξηραμένο ανενεργό προζύμι από σκληρό σιτάρι. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε μεγάλη ποικιλία αρτοσκευασμάτων δίνοντας ανοιχτόχρωμα αποτελέσματα και όξινη γεύση.
Αποξηραμένο ανενεργό προζύμι από όλυρα. Δίνει έντονα αρώματα δημητριακών και χαρακτηριστική γεύση βουτύρου. Για την παραγωγή ποικίλων αρτοσκευασμάτων.
Αποξηραμένο ανενεργό πιστοποιημένο βιολογικό προζύμι από όλυρα. Για την παραγωγή ποικίλων αρτοσκευασμάτων και πίτας για σουβλάκια.
Προζύμι σίκαλης εμπλουτισμένο με ευεργετικό για τον οργανισμό πίτουρο σιταριου σε ποσοστό 20%. Ιδανικό για την παραγωγή προζυμένιων αρτοσκευασμάτων με αρώματα φρούτων, σίκαλης, καβουρδισμένης βύνης και καρυκευμάτων.
Αποξηραμένο, προζύμι κριθαριού από αρχαίους σπόρους, που προσδίδει στα προϊόντα αρτοποιίας διατηρησιμότητα, τραγανή κόρα, πυκνή ψίχα με ήπια όξινη γεύση και, παραδοσιακά, γευστικά και αρωματικά χαρακτηριστικά. Συνδυάζεται με την χρήση μαγιάς χωρίς να απαιτεί μεγάλους χρόνους ξεκούρασης.
Αποξηραμένο, προζύμι Όλυρας από φυσική ζύμωση, που προσδίδει στα προϊόντα αρτοποιίας διατηρησιμότητα, τραγανή κόρα, πυκνή ψίχα με ελαφριά οξύτητα και νότες δημητριακών, παραδοσιακά, γευστικά και αρωματικά χαρακτηριστικά. Συνδυάζεται με την χρήση μαγιάς χωρίς να απαιτεί μεγάλους χρόνους ξεκούρασης.